Dieta po usunięciu woreczka żółciowego. Co wolno, a czego nie?

Zabieg usunięcia woreczka żółciowego generuje istotne dla organizmu zmiany w procesie trawienia tłuszczów oraz wiąże się z koniecznością zmiany diety. Podstawową sprawą są tutaj ograniczenia lub przeciwwskazania dotyczące spożywania niektórych produktów lub potraw, takich jak np. używki, ostre przyprawy i tłuste potrawy. Zapraszamy do lektury wpisu zawierającego cenne wskazówki żywieniowe.

Co wolno jeść po zabiegu Cholecystektomii?

Warto mieć świadomość, że skuteczna rekonwalescencja po zabiegu usunięcia woreczka żółciowego zakłada odpowiednio zbilansowane żywienie dietetyczne. Dieta powinna być lekkostrawna oraz uboga w tłuszcze i błonnik. Posiłki spożywane 5-6 razy dziennie o niewielkiej objętości. Najpóźniejszy – w zasadzie ostatni posiłek na dobę można spożyć na 3 godziny przed planowanym snem. Do produktów dozwolonych oraz zalecanych po operacji należą:

  • chude mięso drobiowe, chude ryby,
  • nabiał chudy lub półtłusty,
  • czerstwe, pszenne białe pieczywo,
  • ziemniaki,
  • warzywa, najlepiej bez skórek, niewzdymające najlepiej ugotowane na parze,
  • kasza manna,
  • pieczone, podgotowane owoce, np. jabłka (bez skórki), ale też przetarte banany,
  • niewielkie ilości olejów roślinnych, dodawanych do potraw tuż przed ich spożyciem,
  • mielone siemię lniane.

Czego nie należy spożywać po zabiegu Cholecystektomii?

Warto mieć świadomość, że zmiany w żywieniu należy wprowadzić tuż po zabiegu oraz na resztę życia. Dlatego najlepiej pozostawać w regularnym kontakcie z dietetykiem i pod stałą jego opieką.

Do restrykcyjnych zaleceń należy bezwzględne wyeliminowanie z diety:

  • alkoholu pod każdą postacią,
  • tłustych mięs i wędlin oraz smalcu,
  • produktów bogatych w błonnik, takich jak pieczywo i makarony z mąki razowej, pełnoziarniste płatki, otręby, pełnoziarniste ryże i kasze, szczególnie gruboziarniste, jak np. gryczana, pęczak,
  • wyrobów cukierniczych wszelkiego rodzaju,
  • octu, ostrych przypraw, sosów i dressingów,
  • warzyw kapustnych, czosnku, cebuli, pora, kalarepy, rzepy, rzodkiewki, rabarbaru, brukwi, szpinaku,
  • owoców suszonych, kandyzowanych, marynowanych, a także świeżych gruszek, śliwek,
  • mocnej herbaty, kawy, kakao (także czekolady), napojów gazowanych.